Verslag door: Evelien Smits, informatieprofessional bij Gemeente Rhenen.

Op 29 januari jl. organiseerde initiatiefgroep KEI de rondetafelconferentie “de toekomst van het informatievakgebied”. In totaal waren er vijf thematafels bezet met ongeveer 45 werkgevers, opleiders en certificeerders, informatiespecialisten, studenten en werkzoekenden en eindgebruikers. Initiatiefneemster en HvA-docente Margriet van Eck Poppe vroeg mij de rondetafelsessie voor studenten en werkzoekenden te leiden als moderator. Deze kans kon ik natuurlijk niet weigeren!

“In een wereld waarin alles draait om informatie zou je denken dat de toekomst van informatieprofessionals goudomrand is. Toch is de werkelijkheid anders. Opleidingen verdwijnen, bibliotheken liggen onder vuur en informatieprofessionals raken hun banen kwijt. Hoe kan dit gebeuren? Over een half jaar is er in heel Nederland geen enkele duidelijk herkenbare opleiding voor het informatievakgebied meer over. Wat te doen?“
Deze vragen en een groot aantal daarvan afgeleide stellingen stonden centraal tijdens de rondetafelconferentie. Aan onze tafel kwam al snel naar voren dat ons vakgebied een identiteit mist en niet goed zichtbaar is. Hierdoor blijkt het lastig voor informatieprofessionals om bijvoorbeeld toegevoegde waarde te creëren voor een organisatie, of in ieder geval deze helder te formuleren. Ook wanneer het voor scholieren en studenten niet duidelijk is wat er allemaal mogelijk is binnen het informatievak, zullen zij hier nooit voor kiezen. Er werd ook veel gesproken over competenties en de vertaalslag van verleden naar heden en toekomst. De combinatie van studenten en werkzoekenden deed een aantal lampjes oplichten boven enkele hoofden aan tafel.
Als laatste moesten er natuurlijk actiepunten worden opgesteld en dit mondde uit in een prachtige brainstormsessie waarbij werd uitgegaan van identiteit en overkoepeling. Het resultaat? Een ruwe schets voor een ‘alles-in één-webportal’ waarin alles omtrent het vakgebied vindbaar en zichtbaar is. Tijdens de afsluitende sessie met alle moderators kwam ook nog eens naar voren dat 3 van de 5 tafels over deze identiteit en overkoepeling sprak. Tijd voor actie dus!

Voor meer info zie www.kei-ip.nl

Rondetafel Conferentie ‘de toekomst van het informatievakgebied’