referentiebezoek UWVNa drie intensieve, maar leerzame theoriedagen van de LADO was het 13 juni tijd om wat praktijkervaring op te doen. En wel bij een van de meest complexe DIV afdelingen van Nederland: het UWV in Amsterdam.

We werden ontvangen op de Basisweg, hier is de DIV afdeling van het UWV gehuisvest en komt alle post aan. Op de Basisweg wordt de post ingescand en doorgestuurd naar de betreffende afdelingen.

Ter inleiding kregen we een presentatie van Aart Schreuders, van de afdeling Beleid en Innovatie.
Aart had een uur de tijd om ons wegwijs te maken in de processen en structuren van DIV binnen het UWV. Waar we ons bij binnenkomst nog afvroegen waarom DIV zo ontzettend veel medewerkers had, was dit na de uitleg van Aart helemaal duidelijk. Wat een complexe organisatie en wat moet er ontzettend veel post verwerkt worden.

Om de wat abstractie theorie toe te lichten, kregen we hierna van Simon een rondleiding over de productieafdeling. Daar konden we met eigen ogen zien wat er allemaal voor nodig is om te zorgen dat alle vestigingen hun post op tijd ontvangen.
De post komt binnen, wordt gesorteerd, ingescand en doorgestuurd. Niet zo heel veel anders dan bij de meeste gemeentes het geval is. Wat wel ander is, zijn de enorme hoeveelheden die dagelijks verwerkt moeten worden.
De productieafdeling zag er dan ook wat anders uit dan de gemiddelde postkamer; printers die dag en nacht aanstaan, scanners met een snelheid waar wij alleen maar van kunnen dromen en een complete afdeling die checkt of alles wel goed is ingescand.
De associatie van een fabriek kwam dan ook bij me op, waarin iedereen op elkaar is ingespeeld en overal over na is gedacht.

Het was interessant en leerzaam om te zien hoe het UWV omgaat met problemen waar wij allemaal tegenaan lopen, maar dan op veel grotere schaal. Ik ben erg benieuwd wat de LADO ons verder nog gaat brengen.

Door: Karin Schoonderwoerd

Referentiebezoek UWV