Stadsarchief AmsterdamAfgelopen vrijdag 14 januari was het zover; voor de deelnemers aan de Leergang Adviseur Digitale Organisatie stond het referentiebezoek aan het Stadsarchief Amsterdam op het programma. De deelnemers werden om 09.00 verwacht op de thuislocatie van het Stadsarchief; het bijzonder ontworpen gebouw ‘De Bazel’.

Voor de deelnemers werd in de prachtige ‘Italiaanse zaal’ een interactieve presentatie door Gert Zwagerman verzorgd. Er zijn grote ontwikkelingen binnen gemeente Amsterdam op archiefgebied gaande. Zo worden er nogal wat maatregelen genomen om digitaal archiveren mogelijk te maken vanaf 2015. De Referentiebezoek, Ladoontwikkeling van een E-depot geniet hierbij bijzondere aandacht. Omdat dit in vele facetten pionieren is, leverde dit levendige discussies met de deelnemers op. Het delen van deze kennis verrijkt de verdere ontwikkeling van het vakgebied en zeker ook de kennis van de informatieprofessionals.

Na de presentatie werd de groep meegenomen voor een rondleiding door een van de senior adviseurs van het Stadsarchief, Theo Kremers. Tijdens de rondleiding kregen de deelnemers echt een goede indruk van de verantwoordelijkheden en het omvangrijke werkgebied van het Stadsarchief. Ook de publieke functie van het pand geeft de unieke sfeer aan de werkomgeving. Zoals een van de deelnemers treffend aangaf; je waant je af en toe in een modern museum.

Binnen gemeente Amsterdam is er zoveel historisch waardevol materiaal te vinden. Het was echt een lust voor de informatieprofessional om hier eens te kunnen kijken, luisteren en proeven in de keuken van een van de grootste archiefdiensten ter wereld.

Referentiebezoek Stadsarchief Amsterdam
Getagd op: