lado, referentiebezoek, leergang adviseur digitale organisatie14 februari was het zover; voor de deelnemers aan de Leergang Adviseur Digitale Organisatie stond het tweede referentiebezoek op het programma. Waar een maand geleden het Stadsarchief Amsterdam bezocht werd, was het nu Gemeente ‘s-Hertogenbosch die de enthousiaste adviseurs ontving.

En een ontvangst was het! De deelnemers en docenten werden door Adina Janssen, hoofd DIV, en Marco Klerks, Documentmanager, warm onthaald met een gebaksdoos vol Bossche Bollen, één van dè specialiteiten van de gemeente. Hierna verzorgde Veelte Ultee, regisseur Informatievoorziening, een interactieve presentatie over het implementeren van Het Nieuwe Werken, een ‘heet’ thema in ons vakgebied. Haar inzichten en ervaringen gaven de deelnemers vooral meer inzicht in de valkuilen van de implementatie en hoe je deze kunt voorkomen.  En als je er dan toch in kukelt, hoe hier dan mee om te gaan. Naast het bossche bol, lado, leergang adviseur digitale organisatieoptimaliseren van de technologie die voorziet in het tijd- en locatie-onafhankelijk werken, zul je als organisatie het ook moeten zien als een cultuuromslag in denken en doen. Het was inspirerend om te horen hoe dit binnen Gemeente ‘s-Hertogenbosch vormgegeven is en hoe trots ze er op zijn.

Na de interactieve sessie met Veerle, werd de groep meegenomen door Adina en Marco, in een uiteenzetting van de reorganisatie die de afgelopen jaren binnen de gemeente vorm gegeven is. Hoe ga je om met een nieuw functiehuis, nieuwe rollen, de implementatie van Zaakgericht werken, het bedienen van de klant? Allemaal onderwerpen die aan bod kwamen en op een toegankelijke manier met de groep besproken werden. Hoe gaat dit nu in de eigen organisatie van de deelnemers?

Interessant was het om te horen dat je niet iedere collega in je organisatie op een inhoudelijk manier moet benaderen om te verkrijgen wat je wilt. Concentreer je juist op de relatie, als mens, en ga juist niet direct over de inhoud beginnen. Als je relatie met iemand goed is, blijk je ook veel meer voor elkaar te krijgen bij diegene. De kunst is veelal niet om in gesprek te komen, maar om te blijven!

Het bezoek werd als zeer leerzaam ervaren en ook deze kennis nemen alle deelnemers weer mee naar de eigen organisatie om hun voordeel ermee te doen. Gemeente ‘s-Hertogenbosch, dank!

 

Referentiebezoek Gemeente ‘s-Hertogenbosch