Meervoudig kijken, dat is het devies van de LADO! Dat betekent dat in de Leergang een vraagstuk op het terrein van de informatievoorziening van verschillende invalshoeken wordt belicht. Vanuit het informatiemanagement en de documentaire informatievoorziening, vanuit de ICT en vanuit de context van de organisatie. Daarvoor zijn verschillende inzichten en vaardigheden nodig en dat is precies waar in de LADO aan wordt gewerkt.

Door het meervoudig kijken word je in staat gesteld om jouw klanten en opdrachtgevers in de rol van adviseur professioneel van dienst te kunnen zijn. Durf jij die uitdaging aan en wil je een belangrijke stap maken in je loopbaan als adviseur informatiemanagement? Lees dan verder voor meer informatie, startdata en hoe je je voor de LADO kunt aanmelden.

Programma LADO
De Leergang bestaat uit zeven blokken van twee aaneengesloten dagen. De doorlooptijd is zeven maanden. Aan een leergang kunnen maximaal 8 cursisten meedoen. Alle docenten zijn senior adviseurs, die de leerstof verrijken met hun ervaringen uit de praktijk.

Blok 1A en 1B Informatiemanagement en informatievoorziening
Maak jezelf in een dag de essentie van het informatiemanagement eigen, zodat je zelf ook een verbindende rol tussen organisatie en informatievoorziening kunt spelen. Je kruipt dit blok een dag in de huid van de informatiemanager. Je leert in vogelvlucht de belangrijkste theorieën rondom informatiemanagement. Je past deze theorie gelijk toe aan de hand van enkele praktische oefeningen. Zo leer je met een informatiebril naar je eigen organisatie kijken. Tot slot maak je kennis met de belangrijkste dilemma’s en uitdagingen in jouw organisatie en haar informatievoorziening en hoe jij als Adviseur Digitale Organisatie hierin je bijdrage kunt leveren.

Docent: Tobias van Oerle, Consultant bij M&I/Partners 

 

Blok 1C Vaardigheden (1)

De hele leergang door nemen we jullie aan de hand met het ontwikkelen van vaardigheden. Kennis is mooi, maar als je er niets mee kunt kom je nergens. We hebben het over jouzelf als adviseur. We oefenen diverse typen gesprekken die je in een adviesopdracht moet voeren en we reiken een methode aan om te rapporteren. De realisatie van jouw opdracht en het aanleren van de benodigde vaardigheden lopen samen op door de maanden van de LADO en komen helemaal samen in de afsluiting bij de oplevering, presentatie en verdediging van het adviesrapport.

Docenten: Ben Jonkeren, Hoofddocent en strategisch adviseur Dino4 en Ingeborg Biemans, Trainer vaardigheden 

 

Blok 1D Kenmerken van organisaties

Voor de inrichting van informatiemanagement is de context van de organisatie een bepalende factor. Hetzelfde informatievraagstuk krijgt in verschillende typen organisaties vaak een andere invulling. Met behulp van de metaforen van Morgan worden de kenmerken van jouw eigen organisaties blootgelegd. Daarbij wordt ook aandacht gegeven aan de verschillen tussen de Angelsaksische en Rijnlandse organisatieprincipes.

Docent: Ben Jonkeren, Hoofddocent en strategisch adviseur

 

Blok 2A en 2B Documentair informatiemanagement

Van DIV naar informatieprofessional: op deze dag passeren alle ontwikkelingen de revue die invloed hebben op de basis van ons vak: informatievoorziening. Dat betekent dat we zaakgericht werken bespreken, maar ook digitale duurzaamheid (e-depot), privacybescherming, architectuur, en elektronische overheid. Wat een prachtig vak hebben we toch!

Docent: Gert-Jan de Graaf, Strategisch adviseur Dino4 

 

Blok 2C Vaardigheden (2)

Zie blok 1C.

 

Blok 2D Customer Journey (1)

Hoe werk je als adviseur binnen jouw organisatie aan duurzame relaties met jouw klanten? Trouwens klanten /opdrachtgevers, wie zijn dat eigenlijk? Op basis van het model van beïnvloeding werken we in een viertal stappen aan de ontwikkeling van een solide basis voor dienstverlening aan jouw klanten.

Docenten: Bartjan Leegwater, Senior consultant en Ben Jonkeren, Hoofddocent en strategisch adviseur

 

Blok 3A en 3B ICT

Ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie volgen elkaar in een hoog tempo op. Voordat je het weet raak je het spoor bijster door termen als cloud, SAAS, blockchain, virtuele desktops, scrum, functioneel beheer enzovoort. In het blok ICT krijg je aan de hand van een architectuurmodel praktische basiskennis over de onderliggende technologieën. Dit stelt je in staat om in jouw dagelijkse praktijk te bepalen wat deze ontwikkelingen voor jouw werk kunnen betekenen. En bovendien word je hiermee ook een gesprekspartner voor ‘de jongens van automatisering’. In het blok krijg je hiernaast ook alle gelegenheid om specifieke ICT-gerelateerde vragen in te brengen.

Docent: Urs Keller, senior IT Consultant bij M&I/Partners 

 

Blok 3C en 3D Sharepoint en Zaakgericht Werken

Bespreking tweetal cases over toepassing Sharepoint en Zaakgericht Werken

Docent: Kirsten Kouwenhoven en MartinMoes

 

Blok 4A en 4B Veranderen

Veranderen en informatiemanagement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een verandering in de informatievoorziening heeft immers vaak een andere manier van werken tot gevolg. Dat moeten de betrokken medewerkers in de organisatie wel willen! Opvallend hoe vaak dit aspect in ons vak nog onderbelicht blijft. Niet in de LADO! Hoe zorg je er als adviseur voor dat de medewerkers betrokken raken bij de verandering en hoe ga je om met de weerstand die je kunt verwachten. In het blok verandermanagement besteden we aandacht aan de verandering zelf, de veranderstijl van jouzelf en aan de te kiezen veranderaanpak. De achterliggende vraag is of deze aspecten in de praktijk wel goed op elkaar aansluiten.

Docenten: Gert-Jan de Graaf, Strategisch adviseur Dino4 en Ben Jonkeren, Hoofddocent en strategisch adviseur 

 

Blok 4C Vaardigheden (3)

Zie blok 1C.

 

Blok 4D Customer Journey (2)

Zie blok 2D.

 

Blok 5A en 5B Veranderdiagnose

In het vierde blok is betoogd dat informatiemanagement en veranderen alles met elkaar te maken hebben. In dit vijfde blok gaat Rob van Es nog een stap verder. Met een kunstzinnige benadering leert hij jou anders en vanuit meerdere invalshoeken te kijken naar veranderingen in organisaties en de informatievoorziening. Met zijn diagnosemodel krijg je zicht op de bovenstroom en onderstroom van organiseren en bij veranderen. Met de benadering van Rob van Es word je een veelzijdiger adviseur informatiemanagement!

Docent: Rob van Es, Consultant Organizational Philosophy 

 

Blok 5C en 5D Kennismanagement, internet en social media

Is kennismanagement een modekreet geworden of gaat het wel degelijk ergens om? En hoe zit het met de ontwikkelingen in toepassing van het internet en social media? En wat betekent dit voor zoiets als privacy? Dit zijn de hoofdvragen in dit blok

Docenten: Dirk Koster, Senior projectleider informatiemanagement en Ben Jonkeren, Hoofddocent en strategisch adviseur 

 

Blok 6A en 6B Projectmanagement

Projectmatig werken vindt plaats binnen elke organisatie. Iedereen wordt wel eens gevraagd aan een project deel te nemen of zelf een project te leiden. Een project is een unieke opgave, dus hoe doe je dit en welk gedrag en welke vaardigheden worden dan van mij verlangd? Waarom gaan projecten zo vaak fout en wat kun jij daar aan doen? In een intensieve maar interactieve dag worden de belangrijkste basis principes van projectmatig werken bijgebracht, zullen we in gaan op jouw persoonlijke uitdagingen rond projectmatig werken, maar vooral gaan we met elkaar aan de slag. Gewoon doen aan de hand van fictieve situaties.

Docent: Koos Passchier, Senior projectleider informatiemanagement 

 

Blok 6C Vaardigheden (4)

Zie blok 1C.

 

Blok 6D Lean

In een halve dag maken we kennis met de basisbegrippen van Lean. Bedoeld als kennismaking, niet als stoomcursus. Altijd handig!

Docent: Gert-Jan de Graaf, Strategisch adviseur Dino4 [/expand

] Blok 7A en 7B Vaardigheden (5)

 

Op dit moment in de LADO wordt geoefend met de presentatie en verdediging van het informatie-adviesrapport. Een soort van generale repetitie voor een week later (7C en 7D).

Docenten: Ben Jonkeren, Hoofddocent en strategisch adviseur Dino4 en Ingeborg Biemans, Trainer vaardigheden 

 

Blok 7C en 7D Presentatie informatie- adviesrapport

Vandaag is het eindelijk zover: de adviesrapporten worden tegenover de opdrachtgever gepresenteerd, toegelicht en verdedigd. Een spannend moment, maar ook om naar uit te zien en waarop iedereen goed wordt voorbereid.

Docenten: Gert-Jan de Graaf, Strategisch adviseur Dino4 en Ben Jonkeren, Hoofddocent en strategisch adviseur 

 

Blok 8A Afsluiting

Het is feest! In een feestelijke setting worden de cursisten in het zonnetje gezet en de certificaten uitgereikt.

Docenten: allen.

 

De LADO onderscheidt zich door:
• Dat de opleiding is gericht op informatieprofessionals binnen de overheid en het bedrijfsleven.
• De inzet van docenten van Dino4 en daarbuiten, die in hun vakgebied beschikken over jarenlange kennis en ervaring.
• Dat de opleiding is gericht op de ontwikkeling van adviseren vanuit eigen stijl en kracht. Ontwikkelen van (advies)vaardigheden vormen een belangrijk onderdeel van de LADO..
• De toepassing van de leerstof in de praktijk aan de hand van een adviesrapport. Dit rapport wordt aan het einde van de opleiding opgeleverd, verdedigd en uitgevoerd door de cursisten.

Past de LADO bij jou?
Wil jij je (door)ontwikkelen als praktijkgerichte informatieprofessional, projectleider of medewerker en ben je geïnteresseerd in deelname aan de LADO? Dan willen we je graag beter leren kennen. Voordat de praktijkleergang start, vindt met alle potentiële deelnemers een intake gesprek plaats. Niet iedereen komt in aanmerking om deel te nemen. We willen scherp hebben waar jij staat in je ontwikkeling, waar de organisatie en afdeling waar je werkzaam bent naar toe wil en welke verwachtingen je hebt. Uiteraard werkt dit wederzijds. De leergang is zo praktijkgericht mogelijk. We behalen hierdoor de beste resultaten met een cursist die intrinsiek gemotiveerd is en beschikt over gewenste competenties, zoals; communicatief, organisatiesensitief, resultaatgericht, procesgericht kunnen denken, vakinhoudelijk gedreven, om kunnen gaan met weerstand, willen en kunnen.

Duur van de opleiding
De doorlooptijd van de LADO is 7 maanden. In elke maand wordt een blok afgerond.

Opleidingsdata
In 2021 staat er een ‘open’ editie geagendeerd. Deze start op:

     11 maart 2021

De kosten
De kosten voor deelname bedragen €4.950,-. Dit is inclusief alle lunches. Aan de opleiding kunnen maximaal 8 deelnemers per editie meedoen. De opleiding wordt gegeven op de trainingslocatie van Dino4 in Woerden. Deze locatie is goed bereikbaar per openbaar vervoer (10 minuten loopafstand van station Woerden) en per auto (direct na afslag Woerden A12).

Het is mogelijk om met meerdere deelnemers uit dezelfde organisatie een in company LADO te volgen.

Aanmelden
Wil je starten of een afspraak maken voor een intakegesprek? Meld je dan aan via het inschrijfformulier of neem contact op met Ben Jonkeren via info@dino4.nl of bel: 06-55858127.

Wie gingen jou voor?
Wil je weten bij welke organisaties onze cursisten het informatieplan al in de praktijk hebben gebracht? Bekijk onderstaande video’s en/of klik hier.

Henk Bouman, Vitens

Anton Hemming, Gemeente Nieuwkoop

Ascon Spieksma, Provincie Utrecht